Δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση 47699/2025 – ΦΕΚ 805/Β/24-2-2025 Καθορισμός λεπτομερειών λειτουργίας και εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023– 2027, για ενίσχυση του κλάδου της μεταποίησης/εμπορίας και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων.
Στόχος της δράσης είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα, αλλά και την αύξηση των δυνατοτήτων διείσδυσης στις διεθνείς αγορές, μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Δικαιούχοι της Παρέμβασης είναι οι πολύ μικρές, οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής, καθώς και οι μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων (ως πρώτη ύλη) που ανήκουν στο παράρτημα Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργίας της ΕΕ και το τελικό προϊόν είναι γεωργικό.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
Ο προϋπολογισμός των αιτήσεων στήριξης δύναται να κυμαίνεται από 400.001,00 € μέχρι 5.000.000,00 €. Η Παρέμβαση συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και από το Ελληνικό Δημόσιο ( Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Α.Π.Δ.Ε.).
ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Η ένταση στήριξης καθορίζεται ως εξής:
- Μικρά νησιά Αιγαίου, στα οποία περιλαμβάνονται όλα τα νησιά του Αιγαίου (π.χ. Ρόδος, Σύρος, Λέσβος, Θάσος, κ.α.) πλην Κρήτης και Εύβοιας: 75%
- Περιφέρειες Ιονίου, Κρήτης, Θεσσαλίας καθώς και ηπειρωτικές περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στα Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), δηλαδή η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και οι Δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας Μεσσηνίας: 65%
- Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 50%
- Περιφέρεια Αττικής: 40%
Για τις περιπτώσεις επενδυτικών δαπανών που στοχεύουν σε εξοικονόμηση ενέργειας, ύδατος, μείωσης εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και μείωση αποβλήτων, σε ποσοστό από 20% και άνω του συνολικού αιτούμενου προϋπολογισμού της αίτησης στήριξης, προβλέπεται η προσαύξηση της έντασης στήριξης κατά 10% στο ύψος της συγκεκριμένης δαπάνης, υπό τον όρο ότι η ανώτατη συνδυασμένη στήριξη δεν υπερβαίνει το μέγιστο ποσοστό που προβλέπεται από το άρθρο 73 παρ.4 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115, όπως ισχύει.
ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Στο πλαίσιο της Παρέμβασης οι παρακάτω δαπάνες είναι επιλέξιμες προς στήριξη:
- Αγορά οικοπέδου χωρίς κτίσμα υπό την προϋπόθεση ότι το ύψος της δαπάνης δεν υπερβαίνει το 10% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης.
- Κατασκευή ή βελτίωση κτηριακών εγκαταστάσεων. Είναι επιλέξιμοι οι οικίσκοι φύλαξης εμβαδού μέχρι 15 τ.μ..
- Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της μονάδας εντός των ορίων του οικοπέδου υλοποίησης της πράξης.
- Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού, εφόσον τεκμηριώνεται η αναγκαιότητά του για τη λειτουργία της μονάδας, συμπεριλαμβανομένου και του εξοπλισμού εργαστηρίων.
- Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για τις ανάγκες της επιχείρησης, εξοικονόμησης ύδατος και ενέργειας, μείωσης εκπομπών αερίου θερμοκηπίου.
- Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού επεξεργασίας των αποβλήτων (υγρών, στερών και αερίων) στις υφιστάμενες μονάδες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.
- Δαπάνες σύνδεσης με δίκτυα ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, τηλεφωνίας, γεωθερμίας που πραγματοποιούνται εντός των ορίων του οικοπέδου υλοποίησης της πράξης.
- Αγορά καινούριων οχημάτων
Α) είτε ειδικού τύπου που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της επιχείρησης προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα και η υγιεινή του προϊόντος.
Β) είτε εσωτερικής μεταφορά που καλύπτουν τις ανάγκες της επένδυσης.
- Απόκτηση πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας από αρμόδιους οργανισμούς (πχ. ISO, HACCP, BRC, Global Standards, IFS, GLOBAL G.A.P.).
- Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού μηχανογράφησης, γραφείων και ασφάλειας επιχείρησης.
- Απόκτηση ή ανάπτυξη λογισμικού και αποκτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών, δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, εμπορικών σημάτων, δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, έρευνα αγοράς για τη διαμόρφωση της εικόνας του προϊόντος.
- Γενικές και άυλες δαπάνες, όπως αμοιβές αρχιτεκτόνων, μηχανικών, συμβολαιογράφων, δικηγόρων, συμβούλων, αμοιβές εκπόνησης μελετών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τη μείωση αποτυπώματος άνθρακα, την οικονομική βιωσιμότητα και τη σκοπιμότητα.
ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ
Ενισχύονται αιτήσεις στήριξης από δικαιούχους οι οποίοι μεταποιούν/επεξεργάζονται ως πρώτη ύλη προϊόντα (γεωργικά προϊόντα) του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή τελικών προϊόντων που ανήκουν επίσης στο εν λόγω Παράρτημα Ι (γεωργικά προϊόντα).
Στο Πλαίσιο της Παρέμβασης δεν ενισχύονται:
- α. Η μεταποίηση /εμπορία και/ή ανάπτυξη προϊόντων κάνναβης
- β. Η μεταποίηση /εμπορία και/ή ανάπτυξη αλιευτικών προϊόντων
- γ. Αιτήσεις στήριξης που αφορούν την πρωτογενή γεωργική παραγωγή
- δ. Η ίδρυση ελαιοτριβείων. Κατ’ εξαίρεση μονάδες ελαιοτριβείων που έχουν παύσει τη λειτουργία τους, μπορούν να προβούν σε εκσυγχρονισμό στο πλαίσιο της Παρέμβασης και να επαναλειτουργήσουν με την ίδια δραστηριότητα και δυναμικότητα, είτε στην υφιστάμενη θέση είτε σε νέα θέση, εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας εφόσον καλύπτονται από τις απαραίτητες κάθε φορά αδειοδοτήσεις. Στην περίπτωση μεταφοράς τους σε νέα θέση οι παλιές εγκαταστάσεις παύουν να λειτουργούν και δεν είναι δυνατή η επαναλειτουργία τους ως ελαιοτριβείο
- ε. Ο εκκοκκισμός βάμβακος
- στ. Η παραγωγή υλικών φύτευσης
- ζ. Η παρασκευή προϊόντων με βάση το αλεύρι
- η. Η παρασκευή προϊόντων διατροφής, εκτός εκείνων που περιγράφονται στο παράρτημα Ι της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- θ. Η μεταποίηση /εμπορία /συσκευασία και/ή ανάπτυξη προϊόντων καφέ
- ι. Η ίδρυση σφαγείου είναι επιλέξιμη μόνο σε νησιωτικές περιοχές. Η δυναμικότητα του νέου σφαγείου δεν ξεπερνά τους 400 τόνους κρέατος ετησίως. Η ίδρυση σφαγείων πουλερικών είναι επιλέξιμη μόνο σε ορεινές ή νησιωτικές περιοχές.
- ια. Η ίδρυση εμφιαλωτηρίων οίνου.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Τα επενδυτικά σχέδια θα επιλέγονται στη βάση κριτηρίων επιλογής που θα στηρίζονται στις εξής Επεξεργασία βιολογικών πρώτων υλών ή πρώτων υλών παραγόμενων με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον
- Επεξεργασία βιολογικών πρώτων υλών ή πρώτων υλών παραγόμενων με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον
- Παραγωγή προϊόντων ποιότητας (όπως ΠΟΠ, ΠΓΕ, βιολογικά)
- Προστασία του περιβάλλοντος, συμβολή στο μετριασμό και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (όπως εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση ΑΠΕ)
- Χρήση καινοτομίας και νέων τεχνολογιών
- Εξοικονόμηση ύδατος
- Διατήρηση υφιστάμενων και αύξηση θέσεων απασχόλησης
- Μέγεθος της επιχείρησης
- Ωριμότητα επενδυτικού σχεδίου
- Εξωστρέφεια επιχείρησης
- Εγκατάσταση σε ηπειρωτική περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στα Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) ή σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις των φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή όπως πλημμύρες και πυρκαγιές ή σε νησιωτική περιοχή μέχρι 3.100
- Συμβολαιακή γεωργία
- Μείωση αποτυπώματος άνθρακα
ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
Η περίοδος υποβολής των προτάσεων θα οριστεί με τη δημοσίευση της Πρόσκλησης της δράσης. Η αξιολόγηση των υποβεβλημένων προτάσεων θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο της συγκριτικής αξιολόγησης.
Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (OΠΣΚΕ) στον δικτυακό τόπο www.opske.gr.
Οι δικαιούχοι υποβάλλουν ανά ΑΦΜ μόνο μία αίτηση στήριξης ανά πρόσκληση και η αίτηση στήριξης αυτή αφορά έναν συγκεκριμένο κλάδο, μία συγκεκριμένη κτηριακή εγκατάσταση και μία συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα εντός των ορίων της οποίας θα υλοποιηθεί η προτεινόμενη αίτηση στήριξης.
Δείτε αναλυτικότερες πληροφορίες για την Υπουργική Απόφαση εδώ
Επικοινωνήστε μαζί μας
- Μεταποίηση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας
- Προώθηση δραστηριοτήτων βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας και της μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας
- Επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή θερμοκηπίων και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής
- Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων
- ΣΟΔ_Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση εμπορία και ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων
- Μονοσέλιδο Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων