Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος στην εκδήλωση με θέμα «Παραγωγικός μετασχηματισμός, ενίσχυση επενδύσεων και βιομηχανίας, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα», στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσίασε στους παραγωγικούς φορείς της χώρας το σχέδιο, τα μέτρα και οι πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
O σχεδιασμός, προβλέπει μεταξύ άλλων 3 δισ. ευρώ χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για εμβληματικές, στρατηγικές και μεγάλες επενδύσεις, 300 εκατ. ευρώ σε κίνητρα για την έρευνα, καθώς και 350 εκατ. για την καινοτομία και την αναβάθμιση των ερευνητικών και τεχνολογικών ινστιτούτων. Μάλιστα για την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου τίθεται σε λειτουργία η Κυβερνητική Επιτροπή για τη βιομηχανία και δράσεις για την μείωση, εντός της διετίας, κατά τουλάχιστον 25% του διοικητικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με κατάργηση 15 γραφειοκρατικών διαδικασιών. Επίσης, θα δοθούν κίνητρα σε επενδύσεις εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) για την αναβάθμιση της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με βάση τον σχεδιασμό και στο πλαίσιο του υφιστάμενου αναπτυξιακού νόμου εντάσσονται επενδυτικές προτάσεις στον τουρισμό που χρηματοδοτούνται με 300 εκατ. ευρώ, με εγγυημένη χρηματοδοτική ροή, ενώ υλοποιείται πρόγραμμα αναβάθμισης υποδομών σε 20 βιομηχανικά πάρκα με 90 εκατ. Ευρώ. Χρηματοδοτείται με 33 εκατ. ευρώ η ανάπτυξη του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς “ThessINTEC” στη Θεσσαλονίκη και με 13,2 εκατ. ευρώ ο ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να πραγματοποιήσει επενδύσεις για την ενίσχυση των ενεργειακών υποσταθμών και την αποθήκευση ενέργειας σε εννέα πάρκα.
Παράλληλα, στην κατεύθυνση της δημιουργίας Βιώσιμων Εμπορευματικών Κέντρων και της ενίσχυσης της εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσω της Εθνικής Στρατηγικής Logistics, προχωρά η δημιουργία δύο νέων logistics centers, στο Θριάσιο και στη Θεσσαλονίκη (πρώην στρατοπέδου Γκόνου), ενώ εξετάζονται και άλλες περιοχές σε όλη την χώρα, όπως οι χώροι των λιμανιών σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Πάτρα, Κόρινθο, Ηγουμενίτσα και Σέρρες.
Αναφορικά με τις μεγάλες Στρατηγικές Επενδύσεις αναπτύσσονται ήδη χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα που θα έχουν ως αποτέλεσμα να διοχετευθεί στην αγορά ποσό άνω 3 δισ. ευρώ.
Ο οδικός χάρτης για τα επόμενα δυόμιση χρόνια περιλαμβάνει την διατήρηση του θεσμού των εμβληματικών επενδύσεων και μετά την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF), καθώς αποδείχτηκε ότι μπορούν να γίνουν πράξη σπουδαίες επενδύσεις που αφορούν στην ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών, την αυτάρκεια της χώρας σε υλικά, όπως το χαρτί, την παραγωγή χρήσιμων προϊόντων, όπως το οινόπνευμα και την πολύ σημαντική συμβολή στην αμυντική βιομηχανία. Μέσω της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων θα δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στο καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων, με έμφαση στην καινοτομία, χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Συγκεκριμένα, θα δοθούν 150 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές για το καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων άνω των 10 εκατ. ευρώ. Επίσης για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των μεγάλων επενδύσεων δημιουργείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων Ταμείο Εγγυοδοσίας 300 εκατ. Ευρώ, που θα οδηγήσει στη μόχλευση 1,5 δισ. ευρώ. Ήδη υλοποιούνται 61 στρατηγικές επενδύσεις, ύψους 12,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός θα διοχετευθούν στην αγορά περισσότερα από 3 δισ. ευρώ με τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα κίνητρα για Εμβληματικές, Στρατηγικές και Μεγάλες Επενδύσεις.
Ο οδικός χάρτης για τα επόμενα τρία χρόνια διαμορφώνεται ως εξής:
- Στο πλαίσιο του υφιστάμενου αναπτυξιακού νόμου του 2022 και των καθεστώτων που έχουν προκηρυχθεί χρηματοδοτούνται με 1 δις ευρώ ευρώ επενδυτικές προτάσεις στον τουρισμό, τη μεταποίηση, την αγροδιατροφή και τη γενική επιχειρηματικότητα.
- Υλοποιείται πρόγραμμα αναβάθμισης υποδομών σε 20 βιομηχανικά πάρκα με 90 εκατ. ευρώ, 45 εκατ. εξ αυτών διατίθενται από το υπουργείο Ανάπτυξης και το πρόγραμμά του στο RRF.
- Ενισχύονται με 170 εκατ. ευρώ από το RRF εμβληματικές επενδύσεις.
- Προκηρύσσεται Καθεστώς Μεγάλων Επενδύσεων 150 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές για το επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ.
- Προωθείται ειδικό Καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας Παραμεθόριων περιοχών και Θεσσαλίας, ύψους 150 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που θα αναπτυχθούν στις περιοχές αυτές, ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ.
- Διατίθενται επιπλέον, 150 εκατ. ευρώ για προκήρυξη Καθεστώτος Μεταποίησης: 75 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση και 75 εκατ. ευρώ ως φορολογική απαλλαγή.
- Δημιουργείται, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Ταμείο Εγγυοδοσίας 300 εκατ. ευρώ που θα οδηγήσει στη μόχλευση 1,5 δισ. Με πολύ καλούς όρους δανεισμού, εγγύηση του ελληνικού κράτους, χωρίς επιβάρυνση για το έλλειμμα και το χρέος.
- Λειτουργεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) το Ταμείο Εγγυοδοσίας Development Law Financial Instrument Guarantee Fund (DeLFI GF) ύψους 500 εκατ. ευρώ.
- Συνεχίζεται η στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας με 200 εκατ. ευρώ, μέσω του λεγόμενου επενδυτικού clowback.
- Βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα των 102 εκατ. ευρώ του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- Επένδυση άνω των 300 εκατ. ευρώ σε κίνητρα για την έρευνα και την καινοτομία και ακόμη 350 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών και τεχνολογικών ινστιτούτων, από τα οποία τα 212 είναι από το RRF.